Ázia v apríli prvýkrát predbehla EÚ ako najväčšieho dovozcu ruskej ropy

31. mája 2022, milanantal, Nezaradené

Naši skvelí slovenskí a európski politici, pozbieraní za pomoci USA po uliciach, sa tešia ako malé deti, ako sa EÚ darí zbavovať lacných ruských energií, čím potápajú EÚ do hlbokej sociálno-ekonoickej krízy, pozbavujú ju konkurencieschopnosti a robia z nej bezvýznamný polostrov Ázie.

Rusko zatiaľ nevie, čo robiť s toľkými príjmami. V roku 2021 predalo ropu za 180 miliárd dolárov. Tohto roku však išli ceny prudko hore. Ak pred týždňom stála ropa 112 dolárov, po rozhodnutí o embargu vzrástla na 123 dolárov. 

Rusko pri takýchto cenách poskytuje napr. Indii zľavy 30 – 35 dolárov, pričom cena zostáva aj tak na úrovni 90 – 95 dolárov. O takej cene pred rokom ani nesnívalo. Preto niet divu, že India zvýšila mnohonásobne nákupy ruskej ropy.

Ako oznámila americká agentúra Bloomberg, v apríli 2022 sa Ázia stala najväčším dovozcom ruskej ropy a predbehla EÚ. V máji sa tento rozdiel zrejme ešte zvýši, zatiaľ bolo do Ázie dodané trikrát viac ropy ako do EÚ.

Problémom Ruska je, kam nasmerovať tieto zvýšené príjmy. Investície do energetického komplexu nemajú zmysel, keďže sa predpokladá znížený objem produkcie. Preto sa hľadá ich rozumné investovanie do iných sektorov ruskej ekonomiky a spoločnosti, veľké sumy už idú na obnovu ukrajinských miest na Donbase.