Založ si blog

Izolácia Ruska sa obracia na izoláciu Západu, čo zdražuje jeho ekonomiku

Západ si zaumienil izolovať Rusko a následne aj Čínu a udusiť ich rozvoj, Rusko rozbiť. Chybné analýzy však logicky vedú k iným výsledkom. Západ na základe chybnej interpretácie udalostí roku 1989 vychádza z predstavy o nadradenosti svojho (kapitalistického) systému a nadradenosti Európanov nad ostatným svetom. V realite Západ/kapitalizmus posledných 100 rokov (Veľkou hosp. krízou 1929-33) však nebol skutočným hegemónom, len ťažil z nahromadeného bohatstva, z krízy klasického socializmu po roku 1989. Skutočný hegemón by vysielal do sveta pozitívne rozvojové impulzy, prichádzal s veľkými víziami, ideami a programami pre celú civilizáciu, rozvíjal globálnu spoluprácu, globálnu deľbu práce, špecializácie, v ktorej by sa našli všetky krajiny – a nie ničil konkurenciu a snažil sa zastaviť rozvoj krajín, rozbiť ich.

Nuž, a vychádzať z konzumného blahobytu ako kritéria civilizačnej vyspelosti je už totálny omyl (problém konzumu rozoberiem osobitne).

Viditeľne sa v smerovaní geopolitických pohybov a budúcej podobe civilizácie začínajú orientovať viaceré krajiny, napr. India, Argentína, Egypt, Malajzia, Indonézia, Saudská Arábia, Katar, Alžírsko, Maďarsko, (Irán, KĽDR, Pakistan, Bangladéš, ap. už dávnejšie patria do čínskej sféry vplyvu) a naposledy Turecko, ktoré pochopilo, kam je pre budúcnosť lepšie sa prikloniť. Tieto krajiny sa otvorene hlásia nie k Západu ale k BRICS.

Zreteľnou ukážkou podstaty súčasných procesov sa stal pokus sankciami zničiť Rusko, čo ale viedlo k bumerangovému efektu a v kríze sa dnes ocitá hlavne Európska únia. A také maličkosti, ako totálny obrat v postojoch politikov k tokom ruského plynu a ropy. Ak ešte pred dvomi mesiacmi mnohí európski politici (s našimi dvomi svetovými političkami v čele) kričali, že sa treba urýchlene odstrihnúť od ruského plynu a ropy, teraz nadšene kričali, že chvalabohu, ruská ropa tečie a plyn znovu ide.

Západ a západný blahobyt po roku 1989, resp. 1998 ťažil aj z výhodnej globálnej deľby práce, dodávok lacných ruských energií a lacných čínskych produktov. Akonáhle sa však odstrihol od týchto zdrojov, život na Západe prudko zdražel a v zime budeme zrejme spávať v baraniciach.

Pokus sankcionovať a izolovať Rusko a Čínu sa pomaly obracia na izoláciu Západu.

Pridávať totiž na zoznam ďalšie krajiny, ktoré sa pokúša potrestať a izolovať, (Rusko, Čínu, Venezuelu, Kubu, Irán, KĽDR, Sýriu, Bielorusko), za zvýšený dovoz ruskej ropy boli úvahy o Indii, najnovšie za podporu Ruska o sankciách na Turecko – znamená reálne sa sám odstrihávať od značnej časti sveta, pretože tieto krajiny predstavujú väčšinu svetovej populácie. Ázia sa blíži k 50 % globálneho HDP, tento proces sa po podpise dohody RCEP (nadobudla platnosť 1. 1. 2022) o integrácii juhovýchodnej Ázie zrýchlil.

Dnes poukážem na ďalší krok k izolácii Západu/USA od sveta.

USA už dlhšie vedú hospodársku, obchodnú a propagandistickú vojnu proti Číne v snahe zastaviť jej rast. Sankciami proti jej spoločnostiam, pokusom Čínu izolovať. Znovu chyba analýzy, tieto kroky nevedú k izolácii Číny ale k izolácii USA/Západu a budú znamenať ďalšie zdraženie života Západu.

12. 8. vláda USA oznámila, že zavedie vývozné obmedzenia na štyri pokročilé technológie, vrátane EDA, teda technológií spojených s vývojom polovodičov. Aká bola reakcia trhov na tieto oznámenia? 15. 8. čínske akcie súvisiace s automatizáciou elektronického dizajnu (EDA) vzrástli.

Spoločnosť Empyrean Technology so sídlom v Pekingu vzrástla o 6,03 percenta na 121,8 juanu (18 usd). S emisnou cenou 32,69 juanov za akciu bola spoločnosť zverejnená 29. júla a v prvý obchodný deň vzrástla o 130 percent. Akcie spoločnosti Primarius Technologies so sídlom v Šanghaji vzrástli o 6,32 percenta na 44,39 juanov a akcie spoločnosti Semitronix Corp so sídlom vo východočínskej provincii Zhejiang vzrástli o 2,82 percenta na 118,25 juanu.

USA si dobre neuvedomujú, že Čína si uvedomovala výhodu globálnej deľby práce, špecializácie a prenechávala vývoj a výrobu polovodičov iným krajinám. Zákaz predaja amerických technológií však znamená vytvorenie priestoru pre čínske spoločnosti. Preto ich akcie na pozadí zákazov rastú. Čínski odborníci sa vyjadrili, že technologické objavy nebudú problémom, najmä pri masívnej podpore vlády a verejnosti. 50-percentný nárast tržieb čínskych spoločností EDA nebude v budúcom roku alebo dvoch ťažkou úlohou. Medzitým dôjde k obrovským stratám pre amerických dodávateľov EDA vzhľadom na bezkonkurenčný rozsah čínskeho trhu. Čína je najväčším spotrebiteľským trhom s integrovanými obvodmi na svete a podľa správ v médiách spotrebúva približne dve tretiny svetovej produkcie polovodičov.

Nie je ťažké hádať, čo sa stane so Západom po odstrihnutí od takéhoto ekonomického priestoru. Nuž, zo Západu sa pomaly stane periféria civilizácie, skanzen starého kapitalizmu.

Bude Čína dodávať zbrane Texasu?

30.01.2024

Texas je územím USA. Ale do r. 1845 nebol, patril pod Mexiko, vtedy ho USA anektovali. V Texase dlhodobo existuje hnutie za nezávislosť. Texas sa vždy cítil osobitým územím, či patril pod Mexiko alebo USA. Hnutie za nezávislosť vychádza z osobitej texaskej identity, kultúry, spôsobu života. A hlavne silnej ekonomiky Texas je veľmi bohatý. Ekonomika Texasu má objem 2, [...]

Ako krásne funguje trh s plynom. Začal som kúriť drevom, aby som nenarušil jeho dokonalosť

16.03.2023

No, vás by netešila súčasná situácia s plynom. Ako sme ju brilantne vyriešil. Pravidlom trhu, hlavne kapitalistického voľného trhu, vždy doteraz bolo: pri prevahe ponuky cena klesala, ak bola ponuka nízka, cena stúpala. Ale moderný kapitalizmus v čele s USA to vylepšil, aby to fungovalo ešte efektívnejšie (to len neprajníci tvrdia, že pre [...]

Hrozí Slovensku ruský útok ? Je cieľom Ruska obsadiť Ukrajinu a ďalšie krajiny?

24.02.2023

Hovorí sa o tom najmä v súvislosti so vzlietnutím našich útočných stíhačiek proti ruskej armáde, krok, na ktorý sa zatiaľ neodvážila ani jedna krajina NATO, pretože by sa to mohlo považovať za právo na odvetný úder na letiská. Nuž a toto ohrozenie zakladá možnosť občanom, hlavne obyvateľom Sliaču, Zvolena, Banskej Bystrice podať hromadnú žalobu na [...]

Maryland most

Maryland dostane od vlády po zrútení mosta 60 miliónov dolárov

29.03.2024 08:37

Dvoch robotníkov sa podarilo zachrániť, u ďalších šiestich už úrady potvrdili úmrtie.

Fabrika Kia - Teplička nad Váhom

Vláda chce zaplátať migrantmi zo Strednej Ázie dieru na trhu práce. Ako útok v Moskve zmení tento zámer?

29.03.2024 08:00

Po tom, čo skupina teroristov pôvodom z Tadžikistanu zabila v Moskve 139 ľudí, sa slovenské zložky rozhodli posilniť bezpečnostné opatrenia

Rusko, Ukrajina

ONLINE: Masívny útok opäť cielil na ukrajinskú energetiku. Poliaci poslali do vzduchu lietadlá

29.03.2024 07:45, aktualizované: 08:14

Rusko masívne útočí na ukrajinskú energetiku, ktorá je v zložitej situácii. Keď Rusi spúšťajú útoky, Poliaci posielajú do vzduchu lietadlá.

Joe Biden, Barack Obama

Štyria prezidenti v New Yorku. Biden s Obamom a Clintonom zozbierali 25 miliónov USD, Trump bol na pohrebe policajta

29.03.2024 07:11

Americká prezidentská kampaň vo štvrtok večer dostala do New Yorku štyroch amerických prezidentov.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 29
Celková čítanosť: 164195x
Priemerná čítanosť článkov: 5662x

Autor blogu

Kategórie