Nad plynovodmi Nord Stream pred výbuchmi lietali americké vrtuľníky

28. septembra 2022, milanantal, Nezaradené

Ako vyplýva z údajov Flightradar, v septembri niekoľkokrát lietali nad oblasťou, kadiaľ vedú plynovody NS 1 a NS 2, americké vrtuľníky.

Vrtuľníky amerického námorníctva Sikorski MH-60R Seahawk sa nachádzali nad miestom potrubí v Baltskom mori tri dni za sebou – 1., 2. a 3. septembra.

Na Flightradar24 je vrtuľník zobrazený ako neidentifikované lietadlo, a to aj bez ikony vrtuľníka, avšak 24-bitový kód ICAO, uvedený v popise, umožňuje jednoznačne stanoviť model – Sikorsky MH-60R Seahawk – ako aj jeho príslušnosť k americkému námorníctvu. Tento kód sa overuje prostredníctvom otvorených zdrojov, ktoré zhromažďujú údaje o vojenských lietadlách.

Americký vrtuľník navyše, súdiac podľa trajektórií na Flightradar24, preletel do skúmanej oblasti nad Nord Streams z Poľska, z Gdanska.

2.septembra, takmer paralelne s americkou armádou v oblasti ostrova Bornholm, lietal vojenský vrtuľník NH90 holandského námorníctva, pravdepodobne pozoroval aktivity Američanov.

Americké vrtuľníky, ako vyplýva z informácií Flightradar24, tiež vykonávali lety nad vetvami ruských plynovodov 10. a 19. septembra. V noci z 22. na 23. septembra a 25. – 26. septembra boli americkí vojenskí piloti na vrtuľníkoch Sikorsky MH-60R Seahawk dlho vo vzduchu v blízkosti oblasti budúceho úniku.

Bude veľmi ťažké dokázať vinníka výbuchov, ale jednoznačný prospech z nich mali USA, Poliaci a Ukrajina. USA agresívne podnikali všetky kroky proti spusteniu NS2, k čomu dnes znovu smerovalo narastanie energetickej krízy v EÚ a po čom volala európska verejnosť.

Načasovane s touto akciou ukrajinský Naftogaz vyvolal spor s Gazpromom, čo hrozí zastavením dodávok do EÚ cez Ukrajinu. A Ukrajincom dnes jednoznačne rozkazujú Američania.