Založ si blog

Izolácia Ruska a Číny ako z učebnice: Alžírsko a ďalší požiadali o vstup do zoskupenia BRICS

Osobitná vyslankyňa ministerstva zahraničných vecí Alžírska Leila Zarukiová oznámila, že jej krajina podala oficiálnu žiadosť o vstup do skupiny BRICS. Alžírsky prezident Abdelmajid Tebboune už v auguste uviedol, že jeho krajina je pripravená vstúpiť do zoskupenia a má na to všetky podmienky.

Ruský veľvyslanec v krajine Alexander Šuvajev uviedol, že Rusko nenamieta proti vstupu Alžírska do zoskupenia.

Skupina BRICS dnes zoskupuje Brazíliu, Rusko, Indiu, Čínu a Juhoafrickú republiku. Nejde o ekonomické zoskupenie, aj keď zoskupenie má aj vlastnú banku pod vedením Číny.  Skôr by sa dalo považovať v geopolitickej rovine za protiváhu skupiny najsilnejších kapitalistických krajín G7.

Obe zoskupenia predstavujú dve rôzne koncepcie a cesty ľudskej civilizácie na Zemi.

Skupina G7 zneužívajúc zákonitý trend ekonomickej globalizácie sa pokúšala vytvoriť na Zemi globálne impérium v čele s USA/G7/Západom (impérium tzv. Zlatej miliardy), pre ktoré by ostatné krajiny a obyvatelia Zeme predstavovali koloniálnu obslužnú perifériu. USA a Západ využívajú k tomu hlavne finančné nástroje, americký dolár slúžiaci ako globálne platidlo a globálna rezervná mena a finančný platobný systém SWIFT a tiež informačné a komunikačné technológie: Google, YouTube, Gmail, Facebook, ap. Tento smer smeroval k vytvoreniu totalitnej nadvlády USA nad celým svetom, jeho podriadeniu záujmom amerického impéria. Ekonomická sila Číny a odpor Ruska zmarili dokončenie tejto koncepcie.

Skupina BRICS usiluje o zavedenie multipolárneho systému a rovnosti všetkých krajín, vzájomne výhodnej spolupráce. V podaní Číny najmä o využitie ekonomickej globalizácie k zavedeniu globálnej deľby práce, vzájomne výhodnej spolupráce rovnocenných krajín, spoločne zdieľanej budúcnosti ľudstva. Globálna deľba práce prináša zlacnenie výskumu, vývoja, výroby, technológií, dopravy a prináša teda viac blahobytu, viac slobody a ľudských práv. Znamená zavedenie globálnej bezpečnosti pre všetky krajiny sveta, celosvetový mier, odstránenie armád, pretože globálna deľba práce a spolupráce prebíja antagonistickú konkurenciu a nepriateľstvo medzi národnými štátmi.

Tak ako v stredovekej civilizácii mestských štátov, kedy základným ekonomickým priestorom a trhom bolo mesto, vystupovali mestá voči sebe ako konkurenti a nepriatelia, viedli medzi sebou krvavé vojny. Akonáhle však ekonomické sily prekročili hranice miest a vyžiadali si ich integráciu do národných štátov, sily konkurencie medzi mestami boli prebité silami deľby práce a spolupráce. Vojny medzi mestami sa stratili. Mestá a mestské samosprávy však s prechodom od civilizácie mestských štátov k civilizácii národných štátov nezanikli.

Ľudstvo sa dnes nachádza v prechode od civilizácie národných štátov do celistvej globálnej civilizácie, globálnej dediny Tak si to vyžadujú globálne ekonomické sily, globálny charakter výroby a globálny charakter technológií (typické atómové technológie a zbrane, pred ktorými sa neukryje nikto). Globálne technológie, ktoré však dnes slúžia imperiálnym záujmom USA, napr. internet, Google, Facebook, Gmail používajú aj zarytí antiglobalisti. Americký pokus o blokové usporiadanie sveta, rozbitie globálnych výskumných, výrobných, dopravných reťazcov nutne vedie k zvyšovaniu nákladov výroby a distribúcie a zdražovaniu života, zvyšuje celosvetovo infláciu.

Preto nie je prekvapením, že o vstup do BRICS prejavilo záujem viacero krajín

Koncom júna oznámilo iránske ministerstvo zahraničných vecí, že Teherán požiadal o členstvo v skupine BRICS.

Predstaviteľ Juhoafrickej republiky, ktorá dnes predsedá BRICS uviedol, že o vstup do BRICS požiadalo šesť krajín: Alž´írsko, Egypt, Irán, Bahrajn, Saudská Arábia a Spojené arabské emiráty.

Čínske ministerstvo zahraničných vecí uviedlo, že o vstup do zoskupenia BRICS prejavili záujem aj ďalšie krajiny, napr. Argentína, Indonézia, Turecko.

V dnešnej dobe sa spracováva mechanizmus prijímania nových členov do skupiny.

Chystá sa prevoz 10 medveďov k Bratislave

06.04.2024

Podľa zdroja z ministerstva sa pripravuje prevoz 10 medveďov do priestoru Malých Karpát medzi Bratislavu a Pezinok. Ako experiment. Dôvody? 1.V niektorých oblastiach, napr. na Poľane pri Detve, sú medvede premnožené, a preto trpia nedostatkom priestoru a potravy, v niektorých úplne chýbajú. Ide preto o riešenie poskytujúce stresovaným [...]

Ako krásne funguje trh s plynom. Začal som kúriť drevom, aby som nenarušil jeho dokonalosť

16.03.2023

No, vás by netešila súčasná situácia s plynom. Ako sme ju brilantne vyriešil. Pravidlom trhu, hlavne kapitalistického voľného trhu, vždy doteraz bolo: pri prevahe ponuky cena klesala, ak bola ponuka nízka, cena stúpala. Ale moderný kapitalizmus v čele s USA to vylepšil, aby to fungovalo ešte efektívnejšie (to len neprajníci tvrdia, že pre [...]

Hrozí Slovensku ruský útok ? Je cieľom Ruska obsadiť Ukrajinu a ďalšie krajiny?

24.02.2023

Hovorí sa o tom najmä v súvislosti so vzlietnutím našich útočných stíhačiek proti ruskej armáde, krok, na ktorý sa zatiaľ neodvážila ani jedna krajina NATO, pretože by sa to mohlo považovať za právo na odvetný úder na letiská. Nuž a toto ohrozenie zakladá možnosť občanom, hlavne obyvateľom Sliaču, Zvolena, Banskej Bystrice podať hromadnú žalobu na [...]

SR Prezidentka Čaputová Úradovanie Východ Prešov Návšteva

Čaputová: Z východu som nadšená, rada sa sem vraciam

25.04.2024 21:45

Prezidentka navštívila rusínske divadlo, evanjelické gymnázium, centrum pre obete násilia či národnú kultúrnu pamiatku na Solivare.

SR Bratislava EK Vláda Jourová RTVS MK Stretnutie TK BAX

Jourová rokovala s Ficom i Šimkovičovou: Nikto si neželá, aby Slovensko prišlo o peniaze EÚ, eurokomisia má však otázky

25.04.2024 19:57

EK diskutuje s vládou o zmenách v trestnom práve, ktoré vládna koalícia napriek žiadosti komisie presadila v zrýchlenom režime.

Lukasenkova atletka

Lukašenko prezradil, kedy odíde. Ženu na čele štátu nechce, ale atlétku, ktorá neznáša dúhové farby, by podporil

25.04.2024 19:00

Alexandr Lukašenko tvrdí, že Bielorusom sa žije oveľa lepšie ako pred tromi desaťročiami. Ako vyzerá porovnanie ich finančných pomerov so Slovákmi?

Praha, masová streľba, Česko

Strelec z pražskej univerzity netrpel duševnou poruchou, motív úrady oznámia čoskoro

25.04.2024 18:21

V hlavnej budove Filozofickej fakulty UK v Prahe 21. decembra 2023 jej študent zastrelil 13 ľudí a jedna osoba neskôr zomrela v nemocnici.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 29
Celková čítanosť: 166455x
Priemerná čítanosť článkov: 5740x

Autor blogu

Kategórie