Založ si blog

Ako krásne funguje trh s plynom. Začal som kúriť drevom, aby som nenarušil jeho dokonalosť

No, vás by netešila súčasná situácia s plynom. Ako sme ju brilantne vyriešil.

Pravidlom trhu, hlavne kapitalistického voľného trhu, vždy doteraz bolo:  pri prevahe ponuky cena klesala, ak bola ponuka nízka, cena stúpala. Ale moderný kapitalizmus  v čele s USA to vylepšil, aby to fungovalo ešte efektívnejšie (to len neprajníci tvrdia, že  pre USA).

No pozrime sa, ako krásne sme vyriešili situáciu s trhom v Európe. Dlhé obdobie bol najväčším dodávateľom zemného plynu ruský Gazprom, jeho podiel sa dostal až na 43 %.  A k tomu bol ešte najlacnejší, čo porušovalo zákony kapitalistického trhu, veď monopolný dodávateľ mal diktovať svoje vysoké ceny. No, vás by takáto nelogickosť nenaštvala? Mňa a USA určite. Preto sa USA takúto vysoká závislosť EÚ na ruskom plyne  – a keby len USA, ale aj naši „odborníci na všetko“, napr. naša polyhistorka Veron Remišová, to podujali zmeniť.

Tak sme ruský plyn odmietli, aby sme neboli závislí od jedného dodávateľa, dnes ruského plynu cez potrubia dostávame 7 – 8 %. A dostávame plyn aj z Nórska, USA, Kataru. No nie je to super, toľko dodávateľov, logicky by podľa pravidiel trhu pri takej veľkej pestrej ponuke mala ísť aj cena dolu. A zrejme to tak aj bude, aspoň v imaginárnom svete, to len neprajníci tvrdia, že diverzifikáciou dodávok cena plynu stúpla niekoľkokrát. Ani by som sa nečudoval, vraj ten nórsky plyn je bohatší o síru, vraj 25 krát, za pridanú hodnotu si treba priplatiť.

No nevyriešili sme to krásne. Nepočúvajte neprajníkov, ktorí tvrdia, že vzájomná závislosť je prirodzenou vlastnosťou globálnej deľby práce, špecializácie, pretože šetrí náklady a zefektívňuje celý proces. A ešte citujú z budovateľskej Pyšnej princeznej. Vraj každý robí v rámci špecializácie to a dodáva to,  na čo má predpoklady a najnižšie náklady, a dokáže to ponúknuť za najlepšie ceny. Vraj tak to v globálnej ekonomike dlhé roky fungovalo, vďaka tomu sa aj globálne ceny energií a tovarov držali na prijateľnej úrovni. Ešte aj výkonný riaditeľ Slovenského plynárenského a naftového zväzu Richard Kvasňovský (skutočný expert, 20 rokov pôsobil v médiách), tvrdí, že ceny už dolu nepôjdu, pretože dodávky LNG plynu zahŕňajú určité fixné náklady, ktoré pri potrubnom plyne neboli: skvapalnenie, doprava tankermi, odkvapalnenie, drahé terminály.. No, to by tak bolo, aby nám tu niekto zavádzal takéto móresy, hlavne tí Číňania, ktorí by radi zaviedli takýto nemóresný systém do celého sveta.

A tak dnes máme dodávky  krásne diverzifikované .Trochu (no trochu viac) sme si za bohatšiu ponuku priplatili, veď je to predsa o hodnotách a nie peniazoch. A vlastne, za tú starostlivosť USA a teda bohatstvo (ponúk) si treba priplatiť. Nás hreje pri srdiečku, že sa nám podarilo udržať  životnú úroveň USA ešte určitý čas na úrovni. No povedzte, keby sme ich nepodporili, už by im boli krachli asi všetky banky a poprevracali sa všetky vlaky, všetci boli na drogách a možno by sa už aj vystrieľali. Skrátka, aj ten kapitalistický trh treba vylepšovať, modernizovať v mene hodnôt. Na poznatky a zdravý rozum kašlite, iba čo kazia ľudí.

Chystá sa prevoz 10 medveďov k Bratislave

06.04.2024

Podľa zdroja z ministerstva sa pripravuje prevoz 10 medveďov do priestoru Malých Karpát medzi Bratislavu a Pezinok. Ako experiment. Dôvody? 1.V niektorých oblastiach, napr. na Poľane pri Detve, sú medvede premnožené, a preto trpia nedostatkom priestoru a potravy, v niektorých úplne chýbajú. Ide preto o riešenie poskytujúce stresovaným [...]

Hrozí Slovensku ruský útok ? Je cieľom Ruska obsadiť Ukrajinu a ďalšie krajiny?

24.02.2023

Hovorí sa o tom najmä v súvislosti so vzlietnutím našich útočných stíhačiek proti ruskej armáde, krok, na ktorý sa zatiaľ neodvážila ani jedna krajina NATO, pretože by sa to mohlo považovať za právo na odvetný úder na letiská. Nuž a toto ohrozenie zakladá možnosť občanom, hlavne obyvateľom Sliaču, Zvolena, Banskej Bystrice podať hromadnú žalobu na [...]

Pred 50 rokmi USA ukončili vojnu proti Vietnamu. Boli nútené uznať porážku, tým to nekončilo

27.01.2023

27.1.1973 podpisom mierovej zmluvy v Paríži sa oficiálne skončila vietnamská vojna. Tým to však neskončilo. Západné médiá o vietnamskej vojne mlčia, prípadne túto vojnu a jej výsledok skresľujú. Napr. pod heslom Vietnamská vojna na Wikipédii, ale aj viacerých zdrojoch, vzniká obraz, akoby bol v 60. a 70 rokoch celý svet nenávidel vietnamských komunistov a [...]

Medveď

Vlani 14, tento rok už 10. Stretnutie s medveďom môže mať fatálne následky. Ale čo stretnutie s diviakom?

20.04.2024 15:49

Medveď reaguje útokom alebo agresívnym prístupom častejšie voči ľuďom, ktorí sú pri stretnutiach aktívni.

Krádeže áut USA - 2016

Zo závodu ukradli a predali súčiastky za trištvrte milióna eur, polícia obvinila šesť páchateľov

20.04.2024 15:18

V prípade preukázania viny hrozí obvineným trest odňatia slobody na desať až pätnásť rokov.

Baerbock, Netanjahu

Hádka kvôli Gaze? Nie sme ako nacisti, nahneval sa Netanjahu na nemeckú ministerku

20.04.2024 14:00

Počas návštevy nemeckej šéfky diplomacie Annaleny Baerbockovej v Tel Avive došlo k ostrej výmene názorov medzi ňou a izraelským premiérom, ktorý poprel, že by ľudia v Pásme Gazy hladovali.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 29
Celková čítanosť: 166152x
Priemerná čítanosť článkov: 5729x

Autor blogu

Kategórie