Založ si blog

Chystá sa prevoz 10 medveďov k Bratislave

Podľa zdroja z ministerstva sa pripravuje prevoz 10 medveďov do priestoru Malých Karpát medzi Bratislavu a Pezinok. Ako experiment.

Dôvody?

1.V niektorých oblastiach, napr. na Poľane pri Detve, sú medvede premnožené, a preto trpia  nedostatkom priestoru a potravy, v niektorých úplne chýbajú. Ide preto o riešenie poskytujúce stresovaným medveďom na malom priestore väčší komfort a viac potravy v neobsadenom priestore.

2.Je zjavné, že najmä obyvatelia vidieckych oblastí nie sú priaznivo naklonení medveďom a požadujú ich silnú reguláciu. Tieto oblasti sú známe chovom veľkých stád dobytka, oviec a koní, preto často dochádza k stretom chovateľov s medveďmi. K tomu zároveň potrebujú aj dopestovať dostatok krmiva (obilia, kukurice, zemiakov, ovocia), čo láka medvede. Je preto zjavné, že vo vidieckych oblastiach si ľudia a medvede nerozumejú a požadujú ich silnú redukciu.

Naopak, obyvatelia veľkých miest, hlavne Bratislavy, Pezinka, Modry sú známymi ochrancami zvierat, s veľmi pozitívnym vzťahom k zvieratám. Preto je predpoklad, že medvede tu nájdu priaznivejšie prostredie pre svoj život a ľudia a medvede si tu lepšie porozumejú.  A môže prestať tlak na silné zredukovanie stavov tejto šelmy.

V tejto oblasti sa zároveň nechovajú veľké stáda domácich zvierat, takže by nedochádzalo ani k neželaným stretom a škodám.

Obyvatelia Bratislavy väčšinu svojho voľného času trávia vo veľkých nákupných centrách, v kaviarňach, im priestor Malých Karpát nie je až tak potrebný, je skôr potrebný pre našu najväčšiu šelmu – medveďa. Je to zrejmé aj z diskusií na túto tému na weboch, niektorí zdôrazňujú, že prečo by sa mali medvede likvidovať, oni aj tak trávia čas v kaviarňach. Z vyjadrení diskutujúcich aj ochranárov je preto zrejmé, že by nemalo dochádzať k nejakým veľkým problémom a tento experiment treba privítať.

Ak vraj bude experiment s prvotným prerozdelením úspešný, uvažuje sa aj o nasadení jedného páru do lužných lesov pri Dunaji, kde by našli dostatok priestoru a potravy, najmä bylinnej. Ale nie je jasné, ako by prijali rovinu a či by nezredukovali stavy bobrov, ktoré sa tu utešene rozmnožili. Podobne stavy labutí, divých kačiek a srniek. Pretože by sa dali očakávať návštevy medveďov aj v oblasti Malého a Veľkého Draždiaka v Petržalke.

Nuž, neviem, či si to dotyčný zdroj len vymyslel, alebo je to už hotová vec, ale rozhodne takéto opatrenie má svoju logiku. Pri lepšom priestorovom rozmiestnení by sa možno zistilo, že medvede vôbec nie sú premnožené a ich zredukovanie vôbec nie je potrebné.

Ako krásne funguje trh s plynom. Začal som kúriť drevom, aby som nenarušil jeho dokonalosť

16.03.2023

No, vás by netešila súčasná situácia s plynom. Ako sme ju brilantne vyriešil. Pravidlom trhu, hlavne kapitalistického voľného trhu, vždy doteraz bolo: pri prevahe ponuky cena klesala, ak bola ponuka nízka, cena stúpala. Ale moderný kapitalizmus v čele s USA to vylepšil, aby to fungovalo ešte efektívnejšie (to len neprajníci tvrdia, že pre [...]

Hrozí Slovensku ruský útok ? Je cieľom Ruska obsadiť Ukrajinu a ďalšie krajiny?

24.02.2023

Hovorí sa o tom najmä v súvislosti so vzlietnutím našich útočných stíhačiek proti ruskej armáde, krok, na ktorý sa zatiaľ neodvážila ani jedna krajina NATO, pretože by sa to mohlo považovať za právo na odvetný úder na letiská. Nuž a toto ohrozenie zakladá možnosť občanom, hlavne obyvateľom Sliaču, Zvolena, Banskej Bystrice podať hromadnú žalobu na [...]

Pred 50 rokmi USA ukončili vojnu proti Vietnamu. Boli nútené uznať porážku, tým to nekončilo

27.01.2023

27.1.1973 podpisom mierovej zmluvy v Paríži sa oficiálne skončila vietnamská vojna. Tým to však neskončilo. Západné médiá o vietnamskej vojne mlčia, prípadne túto vojnu a jej výsledok skresľujú. Napr. pod heslom Vietnamská vojna na Wikipédii, ale aj viacerých zdrojoch, vzniká obraz, akoby bol v 60. a 70 rokoch celý svet nenávidel vietnamských komunistov a [...]

Deutsche Welle

Bielorusko označilo Deutsche Welle za extrémistický a dalo mu stopku, pracovníkom hrozí väzenie

29.04.2024 22:23

Bieloruský režim sa bojí nezávislých médií a robí všetko pre to, aby ľuďom zamedzil prístup k slobodným informáciám, reagoval šéf DW.

Španielsko Sánchez zotrvanie vyšetrovanie manželka

Premiér Sánchez demisiu nepodal: Kampaň očierňovania sa neskončí

29.04.2024 21:47

Španielsky premiér dodal, že on a jeho manželka Begona Gómezová to zvládnu.

SR Bratislava CHZJD skládka Vrakuňa monitoring BAX

Exminister kritizuje zastavenie sanácie skládky vo Vrakuni, Taraba avizuje riešenie

29.04.2024 21:17

Do podzemných vôd unikajú najmä pesticídy a herbicídy. Spustenie sanačných prác sa očakávalo v roku 2018.

teplomer, horúčavy, pes

Pred týždňom sneh a mráz. Leto dorazilo aj na sever Slovenska

29.04.2024 20:17

Ešte v nedeľu letnú teplotu zaznamenali len v Mužli neďaleko Štúrova.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 29
Celková čítanosť: 166647x
Priemerná čítanosť článkov: 5746x

Autor blogu

Kategórie