Založ si blog

Prečo má dolár problém plniť funkciu globálneho platidla a rezervnej meny

Rakúska ropná a plynárenská spoločnosť OMV zaplatila za dodávky ruského plynu v rámci novej schémy, uviedol oficiálny zástupca koncernu. Teda v rubľoch.

„Platili sme v máji podľa nového spôsobu platby. Neboli žiadne problémy,“ uviedol zástupca rakúskej spoločnosti v reakcii na otázku agentúry TASS.

…….

Problém dolára ako globálneho platidla a globálnej rezervnej meny

Súčasné pohyby vo svete sú súčasťou procesu formovania globálnej civilizácie, prechodu od civilizácie národných štátov ku globálnej civilizácii. Viem, že niektorí sa toho obávajú, problém je v tom, že sa zamieňa imperializmus (budovanie  impéria USA s centrom a perifériou) s globálnou civilizáciou, globálnou deľbou práce a spolupráce rovnocenných krajín. Nemôžeme mať k dispozícii globálnu ekonomiku, globálne technológie (osobitne vojenské, ale aj digitálne technológie, letecké, kozmické, atómové), globálne prepojenú výrobu, dodávky – a zároveň k tomu správu, inštitúcie, zákony, menu a finančný systém ovládaný z národnej úrovne. To plodí obrovský nesúlad medzi formou a obsahom a napätie, konflikty vo svete (aj ukrajinský konflikt je toho dôsledkom) a hrozí zničením civilizácie.  A zároveň dáva možnosť niektorým krajinám (USA) alebo skupine krajín (G7) zavádzať globálne impérium. Impérium je založené na vláde jednej krajiny nad ostatnými a mohlo fungovať aj v dobe mestských štátov pred 3000 rokmi. Globálna civilizácia je však podmienená globálnou deľbou práce, prepojením.

Vezmime si takú výrobu čipov, dnes jeden z najdôležitejších problémov. Ich vývoj a produkciu sa snažia mať pod kontrolou USA, Lenže väčšinu najpokročilejších čipov (okolo 90%), ktoré vyvinú v USA, vyrába taiwanská spoločnosť TSMC. Zároveň výroba čipov je závislá od Ruska, ktoré je kľúčovým výrobcom inertného neónového a paládiového plynu používaného pri výrobe čipov v ASML stepperoch. Okrem toho je niekoľko ruských podnikov dodávateľmi komponentov pre ASML. Ruskí výrobcovia laserovej technológie dodávajú svetelné zdroje pre nadnárodnú spoločnosť Spectra Phisics, ktorá zase vyrába lasery pre ASML. Zariadenia na výrobu čipov dodáva holandská firma. Pre holandskú firmu dodáva svoje produkty bieloruská spoločnosť Solar Laser Systems.

Zdá sa to komplikované, ale táto špecializácia, globálna deľba práce, vytváranie globálnych výskumných, výrobných, dodávateľských reťazcov zlacňuje výskum, vývoj, výrobu a všetci vo svete z toho mali prospech. Výroba čipov len v rámci jednej krajiny by bola neúmerne drahá. Preto napr. Čína, ktorá mala dostatok financií na vývoj a výrobu v tejto oblasti, radšej podporila globálnu špecializáciu. Na čo sa dnes zabúda v USA a v Európskej únii, za zdražovaním nestoja len drahé energie, ale aj narušenie týchto dodávateľských reťazcov zavádzaním sankcií, obchodnými vojnami (USA proti Číne a Rusku). Odstrihnutie sa od Ruska narúša dobre zavedené globálne dodávateľské reťazce, čo povedie k silnému zdraženiu v EÚ. Obchodné, ekonomické a finančné vojny vedú k narúšaniu špecializácie a snahe krajín zaviesť svoj národný výskum, vývoj a výrobu, čo by svetovú ekonomiku neúmerne predražilo.

Niektorí politici a ekonómovia hovoria o deglobalizácii, ale to by znamenalo najmä pre Európanov veľmi drahý život. A nemyslím, žeby došlo k deglobalizácii, Čína veľmi premyslene buduje globálnu infraštruktúru ako základ budúcej globálnej civilizácie.

Globálna civilizácia potrebuje skutočnú globálnu menu, a skutočný globálny finančný systém, neovládaný len USA, prípadne G7, ale globálnou správou, ktorý urýchľuje a uľahčuje platby medzi subjektami tejto globálnej civilizácie, čím sa znižujú náklady.

Problém dolára je ale v tom, že je národnou menou, ovládanou jednou krajinou – USA a táto národná mena zároveň plní funkciu globálnej rezervnej meny a globálneho platobného prostriedku, pretože globálna civilizácia takúto menu potrebuje. Tým, že ide v prvom rade o národnú menu, ovládanú USA, je dolár silným imperiálnym nástrojom USA, umožňujúcim sankcionovať iné krajiny a prerozdeľovať bohatstvo iných krajín v prospech USA.

Preto tie pokusy o odchod od dolára sú zákonité, pozitívne a potrebné.

V čom je tu ale problém. Aby dolár skončil ako globálna mena, potrebuje nahradiť skutočnou globálnou menou. Nie inou národnou menou, napr. čínskym juanom, kam dnes smeruje vývoj, ale globálnou menou spravovanou globálnou správou, nie jednou krajinou.

Čína hovorí tiež o medzinárodnej rezervnej mene, ktorá by nebola spojená s jednotlivým štátom a vyhla sa tak mocenskému riziku, že emitent má vlastne k dispozícii neobmedzené zdroje zadarmo, čo je dnes prípad USA. Píše o tom napr. Paola Subacchi v knihe The Cust of Free Money. Ako píše aj ona, samotná Čína nemôže prevziať úlohu dominantnej rezervnej meny, na to je jej podiel na svetovom obchode ešte nedostatočný. Okrem toho je čínsky juan spojený s obmedzeniami na kapitálovom účte. Čína chce mať cudzích investorov na svojom území pod kontrolou, čo je jasná prekážka funkcie rezervnej meny.

Aké cesty vytvárania globálnej meny sa črtajú?

1.Pôvodná predstava o svetovom menovom systéme na konci 2. svetovej vojny bola prezentovaná najmä anglickým ekonómom M. Keynesom, ktorý pomáhal formovať socializovanú kapitalistickú ekonomiku po Veľkej hospodárskej kríze 1929-33 (keynesianizmus). Na medzinárodnej konferencii v Bretton Woods odporúčal rezervnú menu odvodenú z koša najväčších svetových mien, niečo ako súčasné práva čerpania SDR v MMF.

2..Môžu sa ňou stať aj súčasné národné meny, ako dolár alebo juan, ale museli by prejsť spod správy národnej banky (správy) pod globálnu správu.

3.Úlohu globálnej meny by mohlo plniť aj euro, ale podobne by muselo prejsť spod správy Európskej centrálnej banky a EÚ pod globálnu správu s nastavením nových pravidiel pre globálnu ekonomiku.

4.Alebo vytvoriť úplne novú globálnu menu, čo bude zrejme zložitý proces.

5.Možno uplatniť aj skúsenosti ZSSR a RVHP, ako aj konvertibilného rubľa, ktorý sa používal ako nadnárodná mena v rokoch 1964 až 1990. Na rozdiel od CDR zavedených Američanmi a MMF, ktoré boli len papierové, bol prevoditeľný rubeľ krytý dostatočne vysokým obsahom rýdzeho zlata. Na rozdiel od eura nezrušil národné meny členských krajín CMEA, čo by sa zhodovalo s úsilím BRICS zachovať národné meny.

Za 27 rokov existencie konvertibilného rubľa dosiahol objem transakcií s ním 6,25 bilióna dolárov.

Pokiaľ však tento problém svet ľudstvo nevyrieši, budú prebiehať ostré obchodné a ekonomické vojny a imperiálne pokusy o totálne ovládnutie svetovej ekonomiky a civilizácie najmä zo strany USA a G7.

Chystá sa prevoz 10 medveďov k Bratislave

06.04.2024

Podľa zdroja z ministerstva sa pripravuje prevoz 10 medveďov do priestoru Malých Karpát medzi Bratislavu a Pezinok. Ako experiment. Dôvody? 1.V niektorých oblastiach, napr. na Poľane pri Detve, sú medvede premnožené, a preto trpia nedostatkom priestoru a potravy, v niektorých úplne chýbajú. Ide preto o riešenie poskytujúce stresovaným [...]

Ako krásne funguje trh s plynom. Začal som kúriť drevom, aby som nenarušil jeho dokonalosť

16.03.2023

No, vás by netešila súčasná situácia s plynom. Ako sme ju brilantne vyriešil. Pravidlom trhu, hlavne kapitalistického voľného trhu, vždy doteraz bolo: pri prevahe ponuky cena klesala, ak bola ponuka nízka, cena stúpala. Ale moderný kapitalizmus v čele s USA to vylepšil, aby to fungovalo ešte efektívnejšie (to len neprajníci tvrdia, že pre [...]

Hrozí Slovensku ruský útok ? Je cieľom Ruska obsadiť Ukrajinu a ďalšie krajiny?

24.02.2023

Hovorí sa o tom najmä v súvislosti so vzlietnutím našich útočných stíhačiek proti ruskej armáde, krok, na ktorý sa zatiaľ neodvážila ani jedna krajina NATO, pretože by sa to mohlo považovať za právo na odvetný úder na letiská. Nuž a toto ohrozenie zakladá možnosť občanom, hlavne obyvateľom Sliaču, Zvolena, Banskej Bystrice podať hromadnú žalobu na [...]

gangy, švédsko

Na podujatie švédskej Ľavicovej strany vtrhli útočníci, hlásia troch zranených

24.04.2024 23:24

Večerné podujatie v Štokholme malo byť o rastúcom fašizme vo Švédsku.

bombic

Británia rozhodla o vydaní extrémistu Bombica na Slovensko. Odkázal, že nikam nejde

24.04.2024 22:40

Rozhodnutie súdu nie je právoplatné, môže sa proti nemu odvolať.

ATACMS, vojna na Ukrajine

Kyjev už nasadil strely dlhého doletu ATACMS. Američania ich dodali tajne

24.04.2024 20:54

Zbrane prišli na Ukrajinu tento mesiac, oznámilo americké ministerstvo zahraničných vecí.

Francois Fillon

Francúzsky súd potvrdil odsúdenie expremiéra Fillona v kauze sprenevery

24.04.2024 19:16

Sprenevery sa dopustil vytvorením fiktívneho pracovného miesta pre svoju manželku Penelope.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 29
Celková čítanosť: 166434x
Priemerná čítanosť článkov: 5739x

Autor blogu

Kategórie