Založ si blog

Extrémne sucho, pritom planéta je pokrytá vodou

Je to paradox, obávame sa extrémneho sucha, neúrod – a pritom máme planétu pokrytú vodou.

Je jasné, že na to treba technológie a zdroje. Ale tie predsa máme. Dnešné ľudstvo na tejto planéte má obrovský prebytok produkčných kapacít, snahou každej krajiny a výrobcu je predať čo najviac na zahraničných trhoch. Najvýraznejšie o tom svedčí agresívne reklama, ktorá na mňa vyskakuje z každého kúta a nie a nie sa jej zbaviť.

Problém nie je v zdrojoch, ale v tom, že na planéte stále úraduje starý spoločenský systém – kapitalizmus, ktorý už nemá potenciál riešiť globálne výzvy. On je schopný príštipkovať na svojich súkromných drobných biznisoch, ale toto je otázka sústredenia prebytočných a nevyužitých zdrojov a kapacít na to, čo ako ľudia potrebujeme. Ja nepotrebujem, aby ma dennodenne niekto otravoval svojimi nepotrebnými alebo prebytočnými produktami a službami, zdeformovanými informáciami. Potrebujem, aby tu fungovali efektívne základné veci: dobré vzdelanie, efektívne zdravotníctvo, efektívne poľnohospodárstvo, zdravé potraviny, ap. Netreba, aby na pultoch svietili desiatky produktov, z ktorých sa dajú vybrať 2-3 a časť ide do odpadu.

Aj problém sucha je riešiteľný, ľudstvo už má na to zdroje, kapacity – ale bráni tomu stará spoločenská forma, ktorá sa nám tu prehlásila za najlepšiu pre všetky časy, večnú. Len nevie vyriešiť to, čo dnes riešiť ide. Tak nech sa nepchá tam, kam nemá.

Tento stav je teoreticky dobre známy, opísaný prírodnými zákonmi. Ale tie dnešnému Európanovi nič nehovoria, on premenil tento svet na subjektívne predstavy o svete. Ide o  zákon premeny kvantity na kvalitu (v sociálnej oblasti známy ako Zákon súladu výrobných vzťahov úrovni výrobných síl), alebo aj ako zákon súladu formy s obsahom. Určitej kvantitatívnej úrovni zodpovedá určitá kvalita, alebo určitému obsahu zodpovedá určitá forma (štruktúra väzieb). Ak sú v súlade, vtedy systém pracuje efektívne.

Každá forma (štruktúra, väzby) dokáže viazať len určité množstvo, kvantitu (matérie, energie, informácie), zvyšok vyžiari. Preto atómová forma bola nahradená molekulovou, makromolekulovou, biologickou, sociálnou. Preto padol aj skvelý antický systém, nie preto, žeby bol zlý, ale rastom kvantity stratil svoj rastový potenciál.

V spoločnosti sa tento stav prejavuje nadvýrobou a krízami z nadvýroby, ktoré signalizujú, že systém vyčerpal svoj potenciál rastu. Pre kapitalizmus tento stav nastal Veľkou hospodárskou krízou 1929-33.

Preto neexistuje najlepší systém pre všetky časy, každej dobe (kvantite) zodpovedá ako efektívny iný systém. Ak tu niekto nasilu vnucuje ľuďom kapitalizmus ako jediný možný systém, pácha zločin – a určite to nemá nič spoločné s liberalizmom. Hranie sa na liberalizmus cez LBGT ideológiu je len zástierkou.

Ak ma niekto obviní, že vnucujem socializmus – nuž hovorím tu o globálnej civilizácii, ona je schopná koncentrovať sily na riešenie takých problémov, ako je sucho. Socializmus bol v poriadku, ale v 90-tich rokoch aj on vyčerpal svoj rastový potenciál – a bolo potrebné prejsť k vyššej spoločenskej forme – globálnej civilizácii a poznatkovej (duchovnej) civilizácii a nie sa vracať niekam dozadu.

Európa po r. 1989 sa vrátila do starého kapitalizmu, hoci ten už nemá rastový potenciál. A dnes sa čuduje výsledkom, pretože kapitalizmus, založený na národnom ekonomickom priestore a trhu prirodzene nemá schopnosti riešiť globálne problémy, tie sa nám tu čoraz viac kopia. Veru nie, tento krízový stav v západnom svete nebude trvať 2 roky, ako si to mnohí predstavujú a všetko sa vráti znovu k rastu a blahobytu. Prírodné zákony nepustia – bez ohľadu na to, či ich Európania rešpektujú alebo nie.

Chystá sa prevoz 10 medveďov k Bratislave

06.04.2024

Podľa zdroja z ministerstva sa pripravuje prevoz 10 medveďov do priestoru Malých Karpát medzi Bratislavu a Pezinok. Ako experiment. Dôvody? 1.V niektorých oblastiach, napr. na Poľane pri Detve, sú medvede premnožené, a preto trpia nedostatkom priestoru a potravy, v niektorých úplne chýbajú. Ide preto o riešenie poskytujúce stresovaným [...]

Ako krásne funguje trh s plynom. Začal som kúriť drevom, aby som nenarušil jeho dokonalosť

16.03.2023

No, vás by netešila súčasná situácia s plynom. Ako sme ju brilantne vyriešil. Pravidlom trhu, hlavne kapitalistického voľného trhu, vždy doteraz bolo: pri prevahe ponuky cena klesala, ak bola ponuka nízka, cena stúpala. Ale moderný kapitalizmus v čele s USA to vylepšil, aby to fungovalo ešte efektívnejšie (to len neprajníci tvrdia, že pre [...]

Hrozí Slovensku ruský útok ? Je cieľom Ruska obsadiť Ukrajinu a ďalšie krajiny?

24.02.2023

Hovorí sa o tom najmä v súvislosti so vzlietnutím našich útočných stíhačiek proti ruskej armáde, krok, na ktorý sa zatiaľ neodvážila ani jedna krajina NATO, pretože by sa to mohlo považovať za právo na odvetný úder na letiská. Nuž a toto ohrozenie zakladá možnosť občanom, hlavne obyvateľom Sliaču, Zvolena, Banskej Bystrice podať hromadnú žalobu na [...]

gangy, švédsko

Na podujatie švédskej Ľavicovej strany vtrhli útočníci, hlásia troch zranených

24.04.2024 23:24

Večerné podujatie v Štokholme malo byť o rastúcom fašizme vo Švédsku.

bombic

Británia rozhodla o vydaní extrémistu Bombica na Slovensko. Odkázal, že nikam nejde

24.04.2024 22:40

Rozhodnutie súdu nie je právoplatné, môže sa proti nemu odvolať.

ATACMS, vojna na Ukrajine

Kyjev už nasadil strely dlhého doletu ATACMS. Američania ich dodali tajne

24.04.2024 20:54

Zbrane prišli na Ukrajinu tento mesiac, oznámilo americké ministerstvo zahraničných vecí.

Francois Fillon

Francúzsky súd potvrdil odsúdenie expremiéra Fillona v kauze sprenevery

24.04.2024 19:16

Sprenevery sa dopustil vytvorením fiktívneho pracovného miesta pre svoju manželku Penelope.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 29
Celková čítanosť: 166436x
Priemerná čítanosť článkov: 5739x

Autor blogu

Kategórie