Založ si blog

Znižovanie závislosti na ruských energiách je ekonomický nezmysel

Je neuveriteľné, na akej nízkej odbornej a intelektuálnej úrovni sú dnes západní/európski politici. Je predsa samozrejmé, že v globálnej civilizácii budú všetci závislí na všetkých, o tom je globálna špecializácia a globálna deľba práce. Ak nebudeme závislí na lacnom ruskom plyne, budeme závislí na drahom americkom. Nuž a za to hrozia aktérom tresty. Ak sa trestalo za predražený nákup prístrojov, za predražený nákup energií, ktorý ničí Slovensko a EÚ, takéto tresty sú zaslúžené.

Deľba práce zvyšuje produktivitu a efektívnosť. Komplexná stavebná čata, ktorá má postaviť dom, bude predsa zahŕňať rôzne profesie v rámci deľby práce, ktoré sú na sebe závislé, pretože iné činnosti zverujú iným profesiám.

Niektorí diskutujúci sa pozastavili nad tým, či si Rusko nevie samo opraviť turbínu pre plynovod NS 1, alebo Čína nevie sama vyrobiť niektoré čipy. Vedia, ale o tom je globálna špecializácia a deľba práce, že je lacnejšie prenechať výrobu niekomu, kto sa na to globálne špecializuje, pretože to viedlo k zníženiu nákladov a prijateľným globálnym cenám. Len to Západ pokazil pokusmi o vybudovanie svetového impéria a pokusmi o delenie sveta na „vyspelé“ imperiálne centrum (USA/G7) a obslužnú perifériu a dnes delením na euratlatický hospodársky a civilizačný okruh a ázijský hospodársky okruh.

Dnes za zdražovaním nestojí priamo vojna na Ukrajine, ale pretrhnutie globálnych vývojových, výrobných, technologických, dopravných, energetických, ap. reťazcov v dôsledku sankcií. Inflácia je teda spôsobená aj sankciami a deglobalizáciou, nad čím časť Európanov zajasala ako víťazstvom. Nuž, ešte keby dokázali odlíšiť globalizáciu a imperializmus. Ale diskutovať dnes o týchto otázkach s Európanmi, ktorí po r. 1989 poznatkovo spadli o 100 rokov dozadu, Sizyfovská drina.

Ako zdôraznila v poslednom čase Čína niekoľkokrát, globalizácia riadená múdrou globálnou správou prospeje celému ľudstvu. Dostali sme sa do stavu, kedy ide o zdieľanie spoločného osudu ľudstva.

USA a Západ kvôli chybnej interpretácii roku 1989 akosi nepostrehli túto dôležitú zmenu – že sme sa ocitli v globálnej civilizácii, s globálnou deľbou práce, špecializáciou. V civilizácii sebestačných národných štátov bolo možné zničiť konkurenciu bez následkov, v globálnej civilizácii nie. Dôsledky tohto pokusu vidíme na zvyšovaní nákladov, cien a inflácii hlavne na Západe. Likvidujú sa tým totiž články globálnych vývojových, výrobných, dodávateľských reťazcov, ničí sa dôležitý prvok pokroku celého ľudstva. Ak sa USA zameriavajú na ničenie úspešných krajín, ako je Čína, tým v konečnom dôsledku utrpia aj oni, potopia sa do chaosu a úpadku, pretože všetky krajiny v globálnej civilizácii sú dnes na sebe silne závislé, obzvlášť Čína a USA. Čína je silne zapojená v globálnej deľbe práce a pokusy ju zastaviť, alebo zlikvidovať budú znamenať zničenie dôležitého globálneho prvku a tým ťažké dôsledky aj pre Západ.

Dobre to vidieť aj na pokusoch zničiť Rusko, zlikvidovať ho. Rusko bolo plne zapojené do globálnej deľby práce, preto sankcie nakoniec majú zničujúcejší dôsledok na USA a EÚ, ako samotné Rusko. Obrátený účinok sankcií naznačuje, že spolupráca EÚ s Ruskom bola výhodnejšia pre EÚ, preto jej prerušením stráca ona viac. Ako vtipne poznamenal jeden diskutujúci, vlastne stratil prehľad, kto na koho uvalil sankcie, podľa výsledku akoby ich uvalilo Rusko na EÚ.

Podľa číselného vyjadrenia ruský HDP predstavuje asi 3 % globálneho HDP, z prvého pohľadu by sa teda zdalo, že výpadok Ruska z globálnej ekonomiky (reálne západnej) by nemal pre Západ vyjadrovať vážnejší problém. Tu sa však ukazuje, že význam a podiel Ruska na západnej ekonomike a jej blahobyte bol oveľa vyšší a vlastne išlo o koloniálne využívanie Ruska, najmä jeho energetických zdrojov v prospech európskeho blahobytu.

Je preto neuveriteľné, že európski politici namiesto toho, aby sa silou mocou pokúšali udržať tento stav a veľmi výhodnú spoluprácu s Ruskom – a rokovali a rokovali s Ruskom, samovražedne začali presadzovať znižovanie závislosti EÚ od ruských energií, dodávkach zbraní pre Ukrajinu namiesto rokovania, teda zlikvidovanie blahobytu Európy. Rusko pritom bolo ochotné akceptovať tento stav za zaručenie svojej bezpečnosti, požadovalo jedine nerozšírenie NATO o Ukrajinu a záruky bezpečnosti. To všetko stačilo na pokračovanie doterajšieho blahobytu EÚ.

Namiesto toho odohnali od seba lacného dodávateľa energií a ponúkli ho expandujúcej Ázii, ktorá dnes predstavuje civilizačný pokrok. To signalizuje totálny úpadok myslenia Západu, psychické, poznatkové bloky, urazenosť, povýšenosť v dôsledku chybnej interpretácie roku 1989.

USA sa pokúšajú stavať do pozície hegemóna, ale reálne starý kapitalizmus už storočie na to nemá potenciál. Prírodné zákony sa nedajú obísť. Hegemón by mal vysielať do civilizácie pozitívne, rozvojové impulzy, vízie, programy a mal by sa tešiť z každého napredovania, pokroku, úspechu iných krajín. A nie ničiť úspešné  krajiny, to je znakom jeho slabosti, úpadku, zaostalosti.

Ľudstvo dnes dospelo do takej technologickej, výrobnej úrovne, že je schopné vytvoriť na Zemi celkom príjemné prostredie pre život všetkých ľudí. S dostatkom produktov na základnej úrovni pre každého, bez vojen, ale aj bez ekonomického rastu. Nie je dnes problém vyprodukovať dostatok produktov, služieb a poznatkov aj pre 50 miliárd ľudí. Reklama ako symbol nadvýroby a neschopnosti umiestniť ju na mňa vyskakuje z každej stránky. Problém je v starej kapitalistickej spoločenskej forme, ktorá neumožňuje využiť tento obrovský potenciál v prospech ľudí.

Chystá sa prevoz 10 medveďov k Bratislave

06.04.2024

Podľa zdroja z ministerstva sa pripravuje prevoz 10 medveďov do priestoru Malých Karpát medzi Bratislavu a Pezinok. Ako experiment. Dôvody? 1.V niektorých oblastiach, napr. na Poľane pri Detve, sú medvede premnožené, a preto trpia nedostatkom priestoru a potravy, v niektorých úplne chýbajú. Ide preto o riešenie poskytujúce stresovaným [...]

Ako krásne funguje trh s plynom. Začal som kúriť drevom, aby som nenarušil jeho dokonalosť

16.03.2023

No, vás by netešila súčasná situácia s plynom. Ako sme ju brilantne vyriešil. Pravidlom trhu, hlavne kapitalistického voľného trhu, vždy doteraz bolo: pri prevahe ponuky cena klesala, ak bola ponuka nízka, cena stúpala. Ale moderný kapitalizmus v čele s USA to vylepšil, aby to fungovalo ešte efektívnejšie (to len neprajníci tvrdia, že pre [...]

Hrozí Slovensku ruský útok ? Je cieľom Ruska obsadiť Ukrajinu a ďalšie krajiny?

24.02.2023

Hovorí sa o tom najmä v súvislosti so vzlietnutím našich útočných stíhačiek proti ruskej armáde, krok, na ktorý sa zatiaľ neodvážila ani jedna krajina NATO, pretože by sa to mohlo považovať za právo na odvetný úder na letiská. Nuž a toto ohrozenie zakladá možnosť občanom, hlavne obyvateľom Sliaču, Zvolena, Banskej Bystrice podať hromadnú žalobu na [...]

sunak

Rada Európy aj OSN kritizujú plány Británie na deportácie migrantov do Rwandy

23.04.2024 10:35

Migrantov by mali deportovať bez ohľadu na ich pôvod, ak prídu do Británie nelegálne.

Hasičské auto / Hasiči / Požiar / Požiarnik /

Pre požiar vo Výbornej prišli o strechu nad hlavou takmer dve desiatky ľudí

23.04.2024 10:13

Pri požiari štyroch jednoduchých stavieb sa nikto nezranil.

charkov, veža, televízna

List z Charkova: Úder na televíznu veže bolí. Ale nezlomí

23.04.2024 10:00

Vidieť ste ju mohli takmer odkiaľkoľvek v meste, bola najvyššou stavbou Charkova. Pripomínala raketu, ktorá každú chvíľu vzlietne do vesmíru.

Britain Clinton

Brusel chce uľahčiť život v Británii aj mladým Slovákom. Použije na nich Londýn dvojaký meter?

23.04.2024 10:00

Európska komisia by rada zmäkčila nepríjemné dopady brexitu na občanov členských štátov EÚ vo veku do 30 rokov. Aký postoj zaujali politici v Londýne?

Štatistiky blogu

Počet článkov: 29
Celková čítanosť: 166257x
Priemerná čítanosť článkov: 5733x

Autor blogu

Kategórie