Založ si blog

Izolácia Západu pokračuje. Ukrajinu v OSN podporilo len 54 krajín

Nedávno som napísal článok o tom, ako sa izolácia Ruska pomaly mení na izoláciu Západu. Tu máme ďalšiu udalosť, ktorá tomu nasvedčuje.

24. augusta ukrajinský predstaviteľ v OSN inicioval ďalšiu výzvu na odsúdenie konania Ruska počas špeciálnej operácie na Ukrajine.  Táto výzva však utrpela fiasko, preto sa západné médiá o nej zmieňovali veľmi sporadicky.

Výzvu podporilo len 54 krajín zo 193 . 27 krajín EÚ (vrátane Maďarska, ktoré je proti sankciám), niektorých prakticky kolónií Západu, ako sú Marshalôove ostrovy. Turecka, ktoré s Ruskom veselo obchoduje. Ešte  v marci to bolo 141 krajín, čo naznačuje posun vo svetovej verejnej mienky náchylnej k zmene existujúceho imperiálneho usporiadania sveta. Ktoré Európania z neznámeho dôvodu nazývajú globalistickým usporiadaním a imperialistov globalistami.

Na stretnutí skupiny G20 polovica krajín odmietla podporiť sankcie proti Rusku, čo prakticky znemožnilo diktovať ceny ruskej ropy na trhu.

Čina oveľa sebavedomejšie podporuje RF, neobávajúc sa sekundárnych sankcií, pretože tie by Západ musel uvaliť aj proti Indii, Turecku, ktoré veselo s Ruskom obchodujú.  Nehovoriac o tom, že kroky a sankcie, ktoré USA na Čínu uvaľujú, postihujú silnejšie USA ako Čínu. Od dnešného dňa napr. začal platiť zákaz predaja niektorých produktov  a polovodičov Apple Číne. V reakcii na to akcie spoločnosti Apple poklesli o 6,6 percenta, čo je prirodzené, pretože strata čínskeho trhu bolestivo zasiahne hociktorú spoločnosť.

Viacero krajín oznámilo svoj zámer pripojiť sa k skupine BRICS ako určitej protiváhe skupiny G7, napr. Argentína, Egypt, Turecko, Saudská Arábia, Irán, Kazachstan.

Pokus Západu vybudovať po r. 1989 na Zemi impérium, kde by rozhodovala a určovala pravidlá tzv. Zlatá miliarda a zvyšok krajín a ľudskej populácie by predstavoval koloniálnu obslužnú perifériu, na úkor ktorej by bohaté krajiny žili, sa rúca. Preto je Západ urazený a vôbec neuvažuje o diplomatickom, politickom riešení konfliktu, ale len o silovom, dodávkach zbraní Ukrajine a vojenskej porážke Ruska.. Pritom by stačilo sadnúť za stôl a dohodnúť obojstranne prijateľné bezpečnostné a ekonomické pravidlá.

Dnešný konflikt na Ukrajine je  predovšetkým  o zápase dvoch geopolitických koncepcií: 1. imperiálnej západnej a 2. čínskej (a čiastočne aj ruskej, atď.) koncepcie spravodlivejšej, demokratickejšej, sociálnejšej globálnej civilizácie so spoločne zdieľanou budúcnosťou. Globálnej civilizácie založenej na globálnej deľbe práce, špecializácii a spolupráci rovnocenných krajín.

Dnes ľudstvo prechádza od civilizácie národných štátov ku globálnej civilizácii, pretože k tomu dospel ekonomický a technologický vývoj. Tak ako počas neolitu ľudstvo prechádzalo od prvobytnej (rodovej a kmeňovej) ekonomiky a spoločnosti k civilizácii mestských štátov, od 14. st. od civilizácie mestských štátov (a mestskej ekonomiky) k civilizácii národných štátov a národnému ekonomickému priestoru a trhu.

Európania, ak nechcú padnúť o 100 rokov dozadu a bývať v jaskyniach, tieto pojmy by si  mali ujasniť.

Dnešný výrobno-technologický proces dospel do globálnej úrovne, globálna deľba práce a špecializácia zefektívňujú výskum, výrobu, čo zaručovalo určitý blahobyt značnej časti ľudstva. Typickými globálnymi technológiami sú kozmické, atómové, biochemické, informačné, komunikačné, letecké. Vieme si predstaviť, žeby letecký či kozmický a atómový  priemysel bol rozvíjaný na úrovni kmeňa alebo mesta?

Bojom proti globalizácii mnohí podporujú imperiálne usporiadanie sveta, kde o usporiadaní sveta, pravidlách rozhodujú temné nevolené sily z pozadia. A o usporiadaní sveta, našich životoch rozhodujú tiež globálne korporácie, ktoré nie sú nikým poriadne spravované, zdaňované, pretože sú silnejšie ako národné vlády, chýba tu globálna správa.

Väčšina aj bojovníkov proti globalizácii používa globálne technológie, satelitnú tv, navigáciu, internet, sociálne siete, alebo priamo imperiálne nástroje USA (Facebook, Google, G-mail, YouTube), ale ekonomiku by najradšej izolovali do národného rámca. Lenže to znamená izolovaný a paralelný výskum a vývoj (ak vývoj čipov bol sústredený do zopár krajín, dnes sa triešti a zdražuje), výrobu, vzdelávanie, menší trh. Teda zdražovanie, čo vidíme pred našimi očami.

Bojom proti globalizácii je podporovaný starý kapitalizmus a teda aj imperializmus. Kapitalistický systém je založený na národnom ekonomickom priestore, národnom trhu a nedokáže ho prekročiť. Aj v globálnom svete bude vychádzať len zo svojich súkromných národných záujmov (typické hlavne pre USA, ktoré majú národné záujmy po celom svete), čo vedie v globálnej ekonomike k pokusom o vytváranie globálneho impéria.

Chystá sa prevoz 10 medveďov k Bratislave

06.04.2024

Podľa zdroja z ministerstva sa pripravuje prevoz 10 medveďov do priestoru Malých Karpát medzi Bratislavu a Pezinok. Ako experiment. Dôvody? 1.V niektorých oblastiach, napr. na Poľane pri Detve, sú medvede premnožené, a preto trpia nedostatkom priestoru a potravy, v niektorých úplne chýbajú. Ide preto o riešenie poskytujúce stresovaným [...]

Ako krásne funguje trh s plynom. Začal som kúriť drevom, aby som nenarušil jeho dokonalosť

16.03.2023

No, vás by netešila súčasná situácia s plynom. Ako sme ju brilantne vyriešil. Pravidlom trhu, hlavne kapitalistického voľného trhu, vždy doteraz bolo: pri prevahe ponuky cena klesala, ak bola ponuka nízka, cena stúpala. Ale moderný kapitalizmus v čele s USA to vylepšil, aby to fungovalo ešte efektívnejšie (to len neprajníci tvrdia, že pre [...]

Hrozí Slovensku ruský útok ? Je cieľom Ruska obsadiť Ukrajinu a ďalšie krajiny?

24.02.2023

Hovorí sa o tom najmä v súvislosti so vzlietnutím našich útočných stíhačiek proti ruskej armáde, krok, na ktorý sa zatiaľ neodvážila ani jedna krajina NATO, pretože by sa to mohlo považovať za právo na odvetný úder na letiská. Nuž a toto ohrozenie zakladá možnosť občanom, hlavne obyvateľom Sliaču, Zvolena, Banskej Bystrice podať hromadnú žalobu na [...]

Baerbock, Netanjahu

Hádka kvôli Gaze? Nie sme ako nacisti, nahneval sa Netanjahu na nemeckú ministerku

20.04.2024 14:00

Počas návštevy nemeckej šéfky diplomacie Annaleny Baerbockovej v Tel Avive došlo k ostrej výmene názorov medzi ňou a izraelským premiérom, ktorý poprel, že by ľudia v Pásme Gazy hladovali.

Peter Pellegrini

Podpredsedovia alebo Šutaj Eštok. Nový šéf Hlasu bude známy na prelome mája a júna

20.04.2024 13:07, aktualizované: 13:40

Milan Majerský predpokladá, že poslanci KDH zahlasujú za zvolenie súčasného ministra Richarda Rašiho do funkcie predsedu parlamentu.

armáda usa

Americké jadrové zbrane bližšie k Slovensku? Na svojom území ich chce mať aj Poľsko

20.04.2024 12:46

Americké jadrové zbrane sú od novembra 2009 v Belgicku, Nemecku, Taliansku a Holandsku.

univerzita

Mladí Američania páchajú rekordne veľa samovrážd. Nikto presne nevie prečo

20.04.2024 11:28

"Tak veľmi si prajem, aby nám býval dal šancu mu pomôcť," hovorí Katherine Salasová zlomeným hlasom.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 29
Celková čítanosť: 166149x
Priemerná čítanosť článkov: 5729x

Autor blogu

Kategórie