Založ si blog

Imperiálny postoj G7 už nezaberá: odpoveďou OPEC+ bolo zníženie produkcie ropy

Pred niekoľkými dňami imperiálna skupina krajín G7 oznámila plán na zastropovanie cien ruskej ropy, čiže zamerala sa na politické (imperiálne), netrhové kroky, ktoré nie sú v súlade s pravidlami Svetovej obchodnej organizácie.

Možno v 90-tich rokoch by toto opatrenie mohlo mať účinok, nie však dnes, kedy je starý svet v prestavbe a rúcajú sa pokusy Západu vybudovať svetové impérium. A každý takýto krok Západu odhaľuje oslabené pozície Západu a prehlbuje jeho izoláciu.

Ako odpoveď aj na tento krok G7 skupina OPEC+ (Organizácia krajín vyvážajúcich ropu a jej spojenci) sa dohodli, že od októbra znížia produkciu ropy o 100 000 barelov denne a vrátia sa na úroveň dodávok za august.

Samozrejme, to zníženie nepredstavuje veľký posun, ide o zlomok dennej produkcie ropy, predstavuje len 0,1 percenta celosvetového dopytu, skôr ním OPEC+ vysiela nezameniteľný signál, že v prípade potreby môže rozhodne brániť ceny ropy.

Zároveň to nepodstatné zníženie odkazuje na inú udalosť z tohto roku, kedy na nátlak USA, aby Saudská Arábia zvýšila produkciu ropy, tá blahosklonne zvýšila produkciu ropy práve o toto malé množstvo, čím ponížila USA.

Krajiny OPEC znížením ťažby reagovali aj na pokles cien ropy v dôsledku obáv z globálneho hospodárskeho útlmu, aby ceny udržali na súčasnej úrovni. A práve západné krajiny dnes trpia vysokými cenami ropy, čo citlivo zasahuje ich hospodárstvo.

Západný imperiálny mechanizmus, ktorým sa snažili držať krajiny sveta pod krkom, dnes dostal poriadne trhliny.

Chystá sa prevoz 10 medveďov k Bratislave

06.04.2024

Podľa zdroja z ministerstva sa pripravuje prevoz 10 medveďov do priestoru Malých Karpát medzi Bratislavu a Pezinok. Ako experiment. Dôvody? 1.V niektorých oblastiach, napr. na Poľane pri Detve, sú medvede premnožené, a preto trpia nedostatkom priestoru a potravy, v niektorých úplne chýbajú. Ide preto o riešenie poskytujúce stresovaným [...]

Ako krásne funguje trh s plynom. Začal som kúriť drevom, aby som nenarušil jeho dokonalosť

16.03.2023

No, vás by netešila súčasná situácia s plynom. Ako sme ju brilantne vyriešil. Pravidlom trhu, hlavne kapitalistického voľného trhu, vždy doteraz bolo: pri prevahe ponuky cena klesala, ak bola ponuka nízka, cena stúpala. Ale moderný kapitalizmus v čele s USA to vylepšil, aby to fungovalo ešte efektívnejšie (to len neprajníci tvrdia, že pre [...]

Hrozí Slovensku ruský útok ? Je cieľom Ruska obsadiť Ukrajinu a ďalšie krajiny?

24.02.2023

Hovorí sa o tom najmä v súvislosti so vzlietnutím našich útočných stíhačiek proti ruskej armáde, krok, na ktorý sa zatiaľ neodvážila ani jedna krajina NATO, pretože by sa to mohlo považovať za právo na odvetný úder na letiská. Nuž a toto ohrozenie zakladá možnosť občanom, hlavne obyvateľom Sliaču, Zvolena, Banskej Bystrice podať hromadnú žalobu na [...]

trump. súd

Muž, ktorý sa zapálil pri súdnej sieni počas procesu s Trumpom, zomrel

20.04.2024 10:37

Muž, údajne zo štátu Florida, rozdával podľa svedkov v parku letáky obsahujúce konšpiračné teórie.

North Korea tensions balistické strely test

Severná Kórea uskutočnila test 'superveľkej' hlavice pre riadenú strelu

20.04.2024 09:47

KĽDR tiež vykonala skúšobný štart protilietadlovej rakety nového typu "Pyoljji-1-2" v Západnom mori.

Grasalkovičová záhrada

Bratislava opäť symbolicky otvára svoje brány, konajú sa mestské dni

20.04.2024 08:57

Pripravené sú prehliadky bežne neprístupných miest, výstavy, divadelné predstavenia, koncerty, workshopy či jazdy historickými vozidlami i Propelerom na druhú stranu Dunaja.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 29
Celková čítanosť: 166136x
Priemerná čítanosť článkov: 5729x

Autor blogu

Kategórie