Založ si blog

Čína pracuje na vybudovaní stanice na Mesiaci

10.9.2022 priniesol čínsky denník Global Times oznámenie Čínskeho národného kozmického ústavu (CNSA), že 4. fáza výstavby čínskej výskumnej stanice na Mesiaci dostala zelenú od čínskej vlády a možno ju realizovať.

V rámci tejto fázy bude počas nasledujúcich rokov preskúmaný pomocou lunárnych sond Chang´e-6, 7 a 8 južný pól Mesiaca a vybudovaná základná infraštruktúra Medzinárodnej vesmírnej lunárnej stanice  (ILRS), ako uviedol riaditeľ Čínskeho centra pre lunárny prieskum a vesmírne inžinierstvo Liu Jizhong.

Sonda Chang´e-6, ktorá slúžila ako záloha pre Chang´e-5 na získanie vzoriek mesačnej pôdy,  pôjde preskúmať odvrátenú stranu Mesiaca.

Na otázku, prečo sa Čína zameriava na oblasť južného pólu Mesiaca pre výstavbu ILRS, Wu Weiren, hlavný dizajnér čínskeho programu lunárneho prieskumu uviedol, že teplota na odvrátenej strane mesiaca môže dosiahnuť mínus 200 ° C a na blízkej strane plus 200 ° C, preto ani jedna strana nie je vhodná na dlhodobú ľudskú činnosť. Oblasť južného pólu je ale vystavená fenoménu polárneho dňa, počas ktorého by bolo viac ako 180 dní nepretržitého denného svetla. V hlbokých kráteroch a údoliach na južnom póle sa môže nachádzať aj voda, čo by uľahčilo prevádzku ILRS.

Podľa CNSA bude prieskum južného pólu dokončený  Chang´e-6 a 7, zatiaľ čo Chang´e-8 sa zameria už na testy lunárneho povrchu a prieskum na výstavbu lunárnej výskumnej základne.

Samozrejme, vyžaduje si to ešte dopracovať viacero technológií pre túto úlohu a preskúmať zdroje dostupné na Mesiaci.

Tieto úlohy sú však plne v možnostiach Číny. Na rozdiel od kapitalistických krajín má finančné, materiálne a ľudské zdroje, dostatok vzdelaných a motivovaných ľudí, otvorené ekonomické a technologické okno. Jej socialistický systém umožňuje na rozdiel od chaotického, voľnotrhového západného systému racionálne dlhodobo plánovať jednotlivé kroky a sústrediť potrebné finančné, materiálne a ľudské zdroje na zvládnutie tejto gigantickej úlohy.

Kozmický výskum by ale nemal byť záležitosťou jednotlivých krajín, zbytočne to zvyšuje náklady na paralelný výskum, výrobu a získavanie poznatkov, silne znižuje efektivitu tohto výskumu a spomaľuje ho. Kozmické technológie sú vyslovene globálnymi technológiami, kde sa vyžaduje špecializácia jednotlivých krajín v rámci globálnej deľby práce a spolupráce.

S  medzinárodnou účasťou Čína aj ráta, preto nazvala stanicu Medzinárodnou vesmírnou lunárnou stanicou (IRLS). S účasťou Ruska sa prirodzene ráta aj vzhľadom na jeho veľké skúsenosti s budovaním a prevádzkou kozmických staníc. A zrejme aj Indie a viacerých ďalších krajín. Nuž a účasť Európskej kozmickej agentúry a americkej NASA zostáva otázna, vzhľadom na ich tendenciu k izolacionizmu a neochotu zapájať sa do spolupráce s Čínou a Ruskom.

Chystá sa prevoz 10 medveďov k Bratislave

06.04.2024

Podľa zdroja z ministerstva sa pripravuje prevoz 10 medveďov do priestoru Malých Karpát medzi Bratislavu a Pezinok. Ako experiment. Dôvody? 1.V niektorých oblastiach, napr. na Poľane pri Detve, sú medvede premnožené, a preto trpia nedostatkom priestoru a potravy, v niektorých úplne chýbajú. Ide preto o riešenie poskytujúce stresovaným [...]

Ako krásne funguje trh s plynom. Začal som kúriť drevom, aby som nenarušil jeho dokonalosť

16.03.2023

No, vás by netešila súčasná situácia s plynom. Ako sme ju brilantne vyriešil. Pravidlom trhu, hlavne kapitalistického voľného trhu, vždy doteraz bolo: pri prevahe ponuky cena klesala, ak bola ponuka nízka, cena stúpala. Ale moderný kapitalizmus v čele s USA to vylepšil, aby to fungovalo ešte efektívnejšie (to len neprajníci tvrdia, že pre [...]

Hrozí Slovensku ruský útok ? Je cieľom Ruska obsadiť Ukrajinu a ďalšie krajiny?

24.02.2023

Hovorí sa o tom najmä v súvislosti so vzlietnutím našich útočných stíhačiek proti ruskej armáde, krok, na ktorý sa zatiaľ neodvážila ani jedna krajina NATO, pretože by sa to mohlo považovať za právo na odvetný úder na letiská. Nuž a toto ohrozenie zakladá možnosť občanom, hlavne obyvateľom Sliaču, Zvolena, Banskej Bystrice podať hromadnú žalobu na [...]

František Oľha, Jozef Božik

Prešov chystá úsporné opatrenia, v rozpočte eviduje výpadok 10 miliónov eur

18.04.2024 17:24

Budú sa týkať najmä prevádzky mestského úradu a obmedzenia prác, ktoré boli naplánované v rámci údržby budovy. Rovnako sa nebudú opravovať ani mosty.

Medveď / Rys / Vlk /

Zákon k situácii s medveďmi je podľa Gröhlinga nebezpečný. Rieši aj vlkov, šakaly či ohrozené rysy

18.04.2024 17:14

Poslanec za SaS Alojz Hlina identifikoval v novele šesť chýb.

Branislav Zurian, Matúš Šutaj Eštok,

Inšpekcia bola podľa Zuriana vo veľmi zlom stave. Šutaj Eštok: Už nebudú nikoho kryť, Spišiak: Chaos pokračuje

18.04.2024 17:00

Kým podľa súčasného ministra vnútra Šutaja Eštoka (Hlas) sa všetko, o čom hovoril, ukázalo ako pravda a na vine sú bývalé vlády, podľa exministra Mikulca a poslanca Spišiaka sme sa nedozvedeli nič.

Budmerický kaštieľ

Chce ministerka Šimkovičová kúpiť kaštieľ v Budmericiach? Rezort kultúry to popiera

18.04.2024 16:20

Rezort kultúry sa ohradzuje voči lživým tvrdeniam o kaštieli v Budmericiach.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 29
Celková čítanosť: 166023x
Priemerná čítanosť článkov: 5725x

Autor blogu

Kategórie