Založ si blog

Izolácia Ruska a Číny ako z učebnice: Alžírsko a ďalší požiadali o vstup do zoskupenia BRICS

Osobitná vyslankyňa ministerstva zahraničných vecí Alžírska Leila Zarukiová oznámila, že jej krajina podala oficiálnu žiadosť o vstup do skupiny BRICS. Alžírsky prezident Abdelmajid Tebboune už v auguste uviedol, že jeho krajina je pripravená vstúpiť do zoskupenia a má na to všetky podmienky.

Ruský veľvyslanec v krajine Alexander Šuvajev uviedol, že Rusko nenamieta proti vstupu Alžírska do zoskupenia.

Skupina BRICS dnes zoskupuje Brazíliu, Rusko, Indiu, Čínu a Juhoafrickú republiku. Nejde o ekonomické zoskupenie, aj keď zoskupenie má aj vlastnú banku pod vedením Číny.  Skôr by sa dalo považovať v geopolitickej rovine za protiváhu skupiny najsilnejších kapitalistických krajín G7.

Obe zoskupenia predstavujú dve rôzne koncepcie a cesty ľudskej civilizácie na Zemi.

Skupina G7 zneužívajúc zákonitý trend ekonomickej globalizácie sa pokúšala vytvoriť na Zemi globálne impérium v čele s USA/G7/Západom (impérium tzv. Zlatej miliardy), pre ktoré by ostatné krajiny a obyvatelia Zeme predstavovali koloniálnu obslužnú perifériu. USA a Západ využívajú k tomu hlavne finančné nástroje, americký dolár slúžiaci ako globálne platidlo a globálna rezervná mena a finančný platobný systém SWIFT a tiež informačné a komunikačné technológie: Google, YouTube, Gmail, Facebook, ap. Tento smer smeroval k vytvoreniu totalitnej nadvlády USA nad celým svetom, jeho podriadeniu záujmom amerického impéria. Ekonomická sila Číny a odpor Ruska zmarili dokončenie tejto koncepcie.

Skupina BRICS usiluje o zavedenie multipolárneho systému a rovnosti všetkých krajín, vzájomne výhodnej spolupráce. V podaní Číny najmä o využitie ekonomickej globalizácie k zavedeniu globálnej deľby práce, vzájomne výhodnej spolupráce rovnocenných krajín, spoločne zdieľanej budúcnosti ľudstva. Globálna deľba práce prináša zlacnenie výskumu, vývoja, výroby, technológií, dopravy a prináša teda viac blahobytu, viac slobody a ľudských práv. Znamená zavedenie globálnej bezpečnosti pre všetky krajiny sveta, celosvetový mier, odstránenie armád, pretože globálna deľba práce a spolupráce prebíja antagonistickú konkurenciu a nepriateľstvo medzi národnými štátmi.

Tak ako v stredovekej civilizácii mestských štátov, kedy základným ekonomickým priestorom a trhom bolo mesto, vystupovali mestá voči sebe ako konkurenti a nepriatelia, viedli medzi sebou krvavé vojny. Akonáhle však ekonomické sily prekročili hranice miest a vyžiadali si ich integráciu do národných štátov, sily konkurencie medzi mestami boli prebité silami deľby práce a spolupráce. Vojny medzi mestami sa stratili. Mestá a mestské samosprávy však s prechodom od civilizácie mestských štátov k civilizácii národných štátov nezanikli.

Ľudstvo sa dnes nachádza v prechode od civilizácie národných štátov do celistvej globálnej civilizácie, globálnej dediny Tak si to vyžadujú globálne ekonomické sily, globálny charakter výroby a globálny charakter technológií (typické atómové technológie a zbrane, pred ktorými sa neukryje nikto). Globálne technológie, ktoré však dnes slúžia imperiálnym záujmom USA, napr. internet, Google, Facebook, Gmail používajú aj zarytí antiglobalisti. Americký pokus o blokové usporiadanie sveta, rozbitie globálnych výskumných, výrobných, dopravných reťazcov nutne vedie k zvyšovaniu nákladov výroby a distribúcie a zdražovaniu života, zvyšuje celosvetovo infláciu.

Preto nie je prekvapením, že o vstup do BRICS prejavilo záujem viacero krajín

Koncom júna oznámilo iránske ministerstvo zahraničných vecí, že Teherán požiadal o členstvo v skupine BRICS.

Predstaviteľ Juhoafrickej republiky, ktorá dnes predsedá BRICS uviedol, že o vstup do BRICS požiadalo šesť krajín: Alž´írsko, Egypt, Irán, Bahrajn, Saudská Arábia a Spojené arabské emiráty.

Čínske ministerstvo zahraničných vecí uviedlo, že o vstup do zoskupenia BRICS prejavili záujem aj ďalšie krajiny, napr. Argentína, Indonézia, Turecko.

V dnešnej dobe sa spracováva mechanizmus prijímania nových členov do skupiny.

Ukrajina voči Rusku: vrátiť stav do r. 1991. Potom vrátiť aj NATO do r. 1991

12.05.2024

Nuž, dalo by sa súhlasiť. Za podmienky: ak by išlo o komplexný návrat západných aj ruských pozícií po získaní nezávislosti Ukrajiny v r. 1991. Pozrime sa, aká bola situácia vr. 1991: 16.7.1990 Ukrajinská SSR vyhlásila zvrchovanosť v rámci ZSSR. 20.1.1991 aj na Kryme prebehlo referendum, ktoré rozhodovalo o otázke v znení: „Ste za nezávislú [...]

Chystá sa prevoz 10 medveďov k Bratislave

06.04.2024

Podľa zdroja z ministerstva sa pripravuje prevoz 10 medveďov do priestoru Malých Karpát medzi Bratislavu a Pezinok. Ako experiment. Dôvody? 1.V niektorých oblastiach, napr. na Poľane pri Detve, sú medvede premnožené, a preto trpia nedostatkom priestoru a potravy, v niektorých úplne chýbajú. Ide preto o riešenie poskytujúce stresovaným [...]

Ako krásne funguje trh s plynom. Začal som kúriť drevom, aby som nenarušil jeho dokonalosť

16.03.2023

No, vás by netešila súčasná situácia s plynom. Ako sme ju brilantne vyriešil. Pravidlom trhu, hlavne kapitalistického voľného trhu, vždy doteraz bolo: pri prevahe ponuky cena klesala, ak bola ponuka nízka, cena stúpala. Ale moderný kapitalizmus v čele s USA to vylepšil, aby to fungovalo ešte efektívnejšie (to len neprajníci tvrdia, že pre [...]

tbilisi, gruzínsko, protest

Gruzínska prezidentka vetovala sporný zákon o zahraničnom vplyve

18.05.2024 17:08

Vládna strana Gruzínsky sen má však v parlamente dosť poslancov, aby veto hlavy štátu prehlasovala.

handlová, fico, atentát

NAKA obvinila osobu, ktorá sa mala vyhrážať ministrovi a poslancom cez sociálnu sieť

18.05.2024 15:10

Prokurátor sa stotožnil s podnetom polície na vzatie obvineného do väzby, rozhodne o nej súd.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 30
Celková čítanosť: 170393x
Priemerná čítanosť článkov: 5680x

Autor blogu

Kategórie