Založ si blog

USA kradnú nielen sýrsku ropu ale aj obilie

Na pravidelnom týždennom brífingu 21. 7. hovorca čínskeho ministerstva zahraničných vecí Wang Wenbin poukázal na nezákonnú okupáciu sýrskeho územia Spojenými štátmi americkými. Americká armáda okupuje stále dôležité oblasti ropných polí a pestovania poľnohospodárskych produktov, navyše kontroluje aj hlavné komunikácie v krajine. Čínsky diplomat to nazval okupáciou a rabovaním na štátnej úrovni a požadoval zastavenie drancovania sýrskych zdrojov, ako aj kompenzáciu všetkých škôd, ktoré Američania spôsobili arabskej krajine.

O americkom lúpení v Sýrii písalo aj iránske vydanie Resalat.

Podobne sa o tomto lúpení uvádza aj v saudskoarabskom vydaní Asharq al-Awsat. Vydanie uvádza, že Američania a nimi kontrolované skupiny denne vyvážajú zo sýrie až 70 tisíc barelov ropy.

V roku 2015 ministerstvo obrany USA odhadlo príjem Islamského štátu z predaja sýrskej ropy na 40 miliónov dolárov mesačne. O dva roky neskôr boli jednotky IŠ nahradené Američanmi a Kurdskými demokratickými silami, podporovanými USA, USA tak získali kontrolu nad hlavnými ropnými poľami v krajine. Podľa všetkého o to išlo pri fiktívnom boji s IS, získať zámienku na okupáciu krajiny.

Produkcia ropy v Sýrii v roku 2008 predstavovala 406 tisíc barelov denne. Do roku 2015 klesol objem vyrobenej ropy na 27 tisíc barelov, v roku 2018 produkcia predstavovala iba 24 tisíc barelov denne. Potom sa v roku 2020 zvýšila a dosiahla 89 tisíc barelov denne, ale ako uviedol minister pre ropu a nerastné zdroje Sýrie B. Tuome, takmer všetka ropa vyrobená teraz vo východnej Sýrii je ukradnutá.

Bývalý americký prezident Donald Trump skutočnosť lúpeže v Sýrii: „Držíme ropu. Pamätajte na to. Vždy som hovoril, nechajte si ropu. A chceme udržať ropu na úrovni 45 miliónov dolárov mesačne.“

USA rabujú nielen sýrsku ropu, ale aj sýrske obilie. Pred konfliktom bola Sýria prosperujúcou agrárnou krajinou a produkovala najmenej tri až štyri milióny ton pšenice ročne. Úroda stačila nielen na uspokojenie domáceho dopytu, ale aj na vývoz, a to aj do Európskej únie. Teraz v Sýrii nie je dostatok obilia a Damask je nútený ho kupovať v zahraničí.

Americká armáda a jej podriadené Sýrske demokratické sily obsadili a držia územia na východnom brehu Eufratu s centrom v provincii al-Hasakah, ktorá je najväčším producentom pšenice v krajine. Obilie, ktoré sa tam vyrába, ako aj ropu, ktorá sa tam vyrába, vyvlastňujú Američania a ich sýrska klientela a obchádzajúc Sýriu sa presúvajú do Iraku.

Chystá sa prevoz 10 medveďov k Bratislave

06.04.2024

Podľa zdroja z ministerstva sa pripravuje prevoz 10 medveďov do priestoru Malých Karpát medzi Bratislavu a Pezinok. Ako experiment. Dôvody? 1.V niektorých oblastiach, napr. na Poľane pri Detve, sú medvede premnožené, a preto trpia nedostatkom priestoru a potravy, v niektorých úplne chýbajú. Ide preto o riešenie poskytujúce stresovaným [...]

Ako krásne funguje trh s plynom. Začal som kúriť drevom, aby som nenarušil jeho dokonalosť

16.03.2023

No, vás by netešila súčasná situácia s plynom. Ako sme ju brilantne vyriešil. Pravidlom trhu, hlavne kapitalistického voľného trhu, vždy doteraz bolo: pri prevahe ponuky cena klesala, ak bola ponuka nízka, cena stúpala. Ale moderný kapitalizmus v čele s USA to vylepšil, aby to fungovalo ešte efektívnejšie (to len neprajníci tvrdia, že pre [...]

Hrozí Slovensku ruský útok ? Je cieľom Ruska obsadiť Ukrajinu a ďalšie krajiny?

24.02.2023

Hovorí sa o tom najmä v súvislosti so vzlietnutím našich útočných stíhačiek proti ruskej armáde, krok, na ktorý sa zatiaľ neodvážila ani jedna krajina NATO, pretože by sa to mohlo považovať za právo na odvetný úder na letiská. Nuž a toto ohrozenie zakladá možnosť občanom, hlavne obyvateľom Sliaču, Zvolena, Banskej Bystrice podať hromadnú žalobu na [...]

karlova ves, električka, bratislava, Segnerovsa

V Karlovej Vsi zrazila električka chodkyňu, skončila v nemocnici

23.04.2024 11:18

Polícia chodcom zdôrazňuje, že sú povinní dať električke prednosť aj na neriadených priechodoch pre chodcov.

kalamita, lykožrút, Čierny Balog

Mimoriadnu situáciu pre lykožrúta rozšírili aj na okresy Revúca a Detva

23.04.2024 10:56

Na lykožrútovú kalamitu v okolí Čierneho Balogu upozornili lesníci začiatkom marca.

medveď, svit

Po cyklistickom chodníku vo Svite sa pohyboval medveď

23.04.2024 10:43

Mesto Svit v Popradskom okrese vyzýva obyvateľov i návštevníkov na opatrnosť.

sunak

Rada Európy aj OSN kritizujú plány Británie na deportácie migrantov do Rwandy

23.04.2024 10:35

Migrantov by mali deportovať bez ohľadu na ich pôvod, ak prídu do Británie nelegálne.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 29
Celková čítanosť: 166258x
Priemerná čítanosť článkov: 5733x

Autor blogu

Kategórie